10

ISTREBLJIVAČ (Blade Runner, 1982.)

Zamisli da te tvoj Stvoritelj kreirao da budeš rob. Radna snaga, oruđe za opasne pothvate, član ubilačkih postrojbi ili pak temeljni model za razonodu tj. pružanje seksualnih užitaka. Čovjekoliki replikant izrađen tako da budeš jednak ljudima u svemu, osim u osjećajima. Iz tog razloga ugrađen ti je obrambeni sustav, rok trajanja od četiri godine, kako ne bi stigao razviti svoj vlastiti osjećajni odaziv. Mržnju, ljubav, strah, ljutnju, zavist.
7.9

QUAI DES ORFÈVRES (1947.)

„Imala je tra-la-la, svoj mali tra-la-la, nijedan muškarac nije odolio njezinim čarima. S jednim tra-la-la, sanjali su tra-la-la, da provedu noć u njenom naručju. Jer njezin tra-la-la je bio tako tra-la-la.“ Pjevala je Suzy Delair kao Jenny Lamour uz klavirsku pratnju muža Mauricea u drugom od četiri istinskih remek-djela Henri-Georges Clouzota, iznimno zabavnoj filmskoj misteriji ubojstva koja to zapravo i nije.
9.1

NEBO NAD BERLINOM (Der Himmel über Berlin, 1987.)

„Kada je dijete bilo dijete postavljalo je ova pitanja: zašto sam ja baš ja, a ne ti? Zašto sam ovdje, a ne tamo? Kada je počelo vrijeme i gdje završava prostor? Kako to da prije nego što sam ja postao ja uopće kao ja nisam postojao? I da jednom ja, takav kakav sam, više neću biti taj koji jesam?“
7.8

DUBOKO CRVENO (Profondo rosso, 1975.)

Želite pogledati film koji se bavi dualnošću ljudske psihe? Usput se dotiče odnosa društva prema umjetnicima, utjecaja ženske emancipacije na mušku nesigurnost, obrće konvencionalne uloge spolova i uz sve to sadrži manijakalnog ubojicu koji mesarskom sjekirom i kuhinjskim nožem ubija ljude? Duboko crveno je giallo koji tražite!