Register
A password will be e-mailed to you.
Mulholland Drive (2001)
ORIGINALNI NAZIV: Mulholland Dr.; REŽIJA: David Lynch; SCENARIJ: David Lynch; GLUME: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux, Robert Forster, Patrick Fischler, Michael J. Anderson; SNIMATELJ: Peter Deming; GLAZBA: Angelo Badalamenti; TRAJANJE: 147 min.
OCJENA8.5
8.5OCJENA AUTORA
Ocjena čitatelja: (4 Votes)
8.8

 

Najbolji film 21. stoljeća“ i „autentično remek-djelo“ samo su neki od mnogih hvalospjeva kojima razni kritičari veličaju Mulholland Drive. Nema nikakve sumnje da je riječ o iznimnom ostvarenju jednog od najzanimljivijih redatelja današnjice, no što to stavlja taj neo-noir, to erotično putovanje kroz grižnju savjesti, na sam vrh liste najboljih filmova 21. stoljeća?  Zasluga za tu počast leži u interaktivnom pristupu gledatelju. David Lynch pasivnog promatrača pretvara u stvaratelja priče, sastavljača slagalice. Na gledatelju je da dokuči i posloži košmar koji mu je serviran. Teorije o značenju filma su mnoge, a, tipično za Lyncha, on neće potvrditi ni odbaciti nijednu već će sa smiješkom na licu reći: „Rješenje je jednostavno.“ Zapravo i nema krivog tumačenja. Koliko kočijaša ima kočija? Jednog, naravno… i ovaj put slobodno vi držite uzde. Svejedno, lijepo je uvažiti tuđa mišljenja, tj. vrijedi poslušati Kauboja bez obrva: „Ja vozim kočiju, a ako vi popravite pristup, smijete se voziti sa mnom“.

Crna limuzina zaustavlja se na mračnoj i zavojitoj cesti, Mulholland Driveu. Na stražnjem je sjedalu zanosna brineta čija je sudbina da bude žrtvom atentata, no u zadnji tren spasi je pijani vozač automobila koji se zabije u limuzinu i time eliminira njezine ubojice. Brineta zaradi udarac u glavu. Kad dođe k svijesti odtetura stazicom do kuće čija je vlasnica upravo na odlasku te iskoristi priliku da se neprimjetno ušulja u njezin stan. Vlasnica je za vrijeme svog izbivanja stan ustupila nećakinji, perspektivnoj mladoj glumici Betty. Došavši u Hollywood, plavuša Betty u stanu pronalazi uplašenu brinetu koja zbog posljedica nesreće pati od amnezije. Lijepa brineta s postera noir klasika uzima ime Rita prema slavnoj glumici Hayworth koja je utjelovila Gildu. Betty se zaljubi u Ritu i pomaže joj u otkrivanju svog pravog identiteta. Paralelno pratimo mladog redatelja kojeg mafija prisiljava da se odluči za glavnu glumicu po njihovom izboru. Mafija je, čini se, odgovorna i za pokušaj ubojstva brinete Rite u limuzini.

Taj početni dio filma snimljen je 1999. godine za televizijsku kuću ABC i zamišljen kao pilot epizoda serije. Lynch je razvijao ideju još od ranih devedesetih i doba Twin Peaksa. Mulholland Drive trebao je biti spin-off te kultne serije. Želja je bila da se radnja preseli iz opskurnog gradića u grad filmova, Los Angeles. Audrey Horne (Sherilyn Fenn) trebala je biti ta koja iz zabiti seli u Hollywood u potrazi za slavom. ABC je otkazao seriju nakon što su pogledali pilot koji im je bio „čudan, jeziv i spor.“ Tko zna, možda je Lynch odgovornom iz ABC-a koz lik Kauboja poručio: „Ne razmišljate. Ne stignete to jer morate biti mudrijaš.“ Srećom pa je Pierre Edelman iz francuske produkcijske kuće Studio Canal prepoznao potencijal, otkupio prava od ABC-a i uložio dodatnih 7 milijuna dolara da se pilot pretvori u film. Mulholland Drive je premijerno prikazan u Cannesu 2001. i priskrbio je Davidu Lynchu Zlatnu palmu za najbolju režiju. Kritičari su ga hvalili a i publika je film prihvatila poprilično dobro, mada su mnogi ostali zbunjeni i željni otkriti o čemu se tu zapravo radi. Fascinantno je, no što to sve skupa znači?

Posljednjih pola sata filma funkcionira kao epilog, interpretacija sna, reinterpretacija onog što smo gledali prethodnih skoro dva sata. Stvarnost je vrlo vjerojatno ovakva:

Diane Selwyn, obična djevojka iz Ontarija, pobijedi na plesnom natjecanju, što u njoj probudi želju da postane glumicom. Novac koji naslijedi od tete Ruth iskoristi za preseljenje u Hollywood. Na audiciji za ulogu u filmu Priča o Sylviji North upoznaje privlačnu brinetu Camillu Rhodes. Camilla dobije ulogu za koju su se obje natjecale i postane filmskom zvijezdom te kasnije, kad djevojke postanu ljubavnice, iskoristi svoj utjecaj kako bi Diane sredila manje uloge u svojim filmovima. Situacija se zakomplicira jer se Camilla zaljubi u redatelja Adama i odluči prekinuti vezu s Diane. Novi par, Camilla i Adam, obznane da se namjeravaju vjenčati. Kad čuje tu vijest, ludo zaljubljena u Camillu, Diane doživi živčani slom i potroši ostatak nasljedstva za najam ubojice koji će usmrtiti Camillu. Po izvršenju ubojstva izjeda ju grižnja savjesti pa uranja u san, fantaziju u kojoj mijenja svoju priču, no nakon što se probudi ne može se nositi sa surovom stvarnošću i počini samoubojstvo.

Mnogo je indikatora da je netko od članova obitelji seksualno zlostavljao Diane i da je teta Ruth znala za to. Primjerice, u stanu tete Ruth vidimo sliku Beatrice Cenci, bolonjskog slikara Guida Renija. Beatrice Cenci bila je talijanska plemkinja koja je naručila ubojstvo svog oca koji ju je seksualno zlostavljao. Smaknuta je zbog tog zločina, no postala je simbolom izgubljene nevinosti. Zbog seksualnog zlostavljanja koje je pretrpjela kao dijete Diane je razvila negativnu sliku o sebi. Camilla je dokaz da hollywoodski uspjeh dolazi kroz eksploataciju seksualnosti što je Diane natjeralo da ponovno proživljava zlostavljanje. Značajna je i scena audicije u kojoj Betty mora odglumiti seksualnu vezu s „tatinim najboljim prijateljem“. Partner joj je stariji glumac imena Woody (sinonim za penis u erekciji) koji joj se obraća s: „reci mi gdje boli, dušo“ i „ako se ti ne budeš žurila, neću ni ja“. Kasnije u sceni seksa na kauču Camilla kaže „ne bismo ovo više trebale“, na što Diane, vjerojatno riječima svog zlostavljača iz prošlosti, odgovori „nikada to nemoj govoriti“ i postane nasilna. Također, redatelj Adam zatječe ženu u krevetu s čistačem bazena, na što mu ljubavnik dobaci: „Zaboravi da si ovo vidio. Bolje je tako.“ Pod pretpostavkom da se scena odvija u Dianinom snu moguće da se radi o njezinom iskustvu zataškavanja zlostavljanja.

„Amnezija je povezana s glumom. Sjajni glumci odbace svoj identitet kako bi postali netko drugi. Svi se ponekad poželimo izgubiti i pronaći u sasvim drugom svijetu. Film nam pruža tu mogućnost.“

Ključna scena je ona u noćnom klubu Silencio. Na pozornici mađioničar i pjevačica Rebekah Del Rio svojim nastupom dokazuju da je sve iluzija pri čemu se stolac na kojem sjedi Betty prodrma i potom ona pronalazi plavu kutiju čije je otključavanje vraća u stvarni svijet i otkriva njezin pravi identitet. Ima onih koji i u tom prizoru iščitavaju seksualno zlostavljanje u mladosti: „falusni ključ žurno je i grubo uguran u kutiju da bi se zadovoljila opasna znatiželja i potom nestaje identitet“. Plavim ključem unajmljeni ubojica u stvarnosti dokazuje da je Camilla ubijena. Ključ otvara svojevrsnu Pandorinu kutiju ljudskog zla. Tip kojeg Diane unajmi kreće se u krugu prostitutki. Dogovor je postignut u zalogajnici tako da postoji mogućnost da je Diane, nakon što ju joj propali snovi o filmskoj slavi, postala konobarica i bavila se prostitucijom.

Osim referenci na ranija Lynchova djela u Mulholland Driveu prepoznaju se i drugi slavni uzori. Za posvetu Čarobnjaku iz Oza Lynch uvijek pronađe mjesto, a u filmu koji se uglavnom odvija u svijetu snova i u kojem se pojavljuje lažni mađioničar/čarobnjak zaista nije teško prepoznati utjecaj Flemingovog klasika. Naslov filma ispisan na uličnom znaku i prizor ulaza u filmski studio Paramount direktna je vizualna posveta remek-djelu Billyja Wildera Sunset Boulevard. Norma Desmond u tom klasiku također upoznaje mračnu stranu Hollywooda. Gilda je očit uzor zbog plakata s kojeg je odabrano ime, kao i činjenice da je taj film katapultirao Ritu Hayworth među filmske zvijezde i time joj promijenio identitet: crnokosa latino plesačica Margarita Cansino preko noći postala je crvenokosi američki seks simbol.

 

Lynch je u nekoliko navrata izjavio da se izuzetno divi Bergmanu, posebice filmovima koje je snimao šezdesetih godina prošlog stoljeća. Snovi i prisjećanja te kompleksnost uloga i identiteta i njihovo stapanje kroz odnos dvije žene teme su koje Mulholland Drive dijeli s Bergmanovom Personom. Navodno, jedan od glavnih razloga zašto je Lynch za glavne ženske uloge odabrao Naomi Watts i Lauru Elenu Harring jest njihova fizička sličnost s glumicama Bibi Andersson i Liv Ullmann.

Postoji poveznica i sa francuskim klasikom Le Mépris. Jean-Luc Godard također se bavi problematičnom produkcijom filma. Camilla podsjeća na Camille koju u Preziru tumači Brigitte Bardot (obje vidimo ogrnute u crveni ogrtač i transformiraju se iz brinete u plavušu) i oba filma završavaju istom riječju: „Silencio“. Kad smo kod transformacije iz brinete u plavušu, valja spomenuti i Kim Novak tj. Hitchcockov klasik Vertigo. Hitchcock kombinira amneziju, dvostruke identitete i ljubavnu priču a isto to i Lynch radi u Mulholland Driveu.

Od svih bizarnih likova u filmu najfascinantniji je svakako kauboj bez obrva s bijelim šeširom. On u koralu upozorava: „Vidjet ćete me još jedanput ako budete dobri. Vidjet ćete me još dvaput ako ne budete dobri.“ Adam Kauboja vidi dvaput jer je bio dobar i odabrao glumicu koju je morao odabrati, no Diane ga vidi triput. Ona je ubila svoju ljubavnicu što znači da nije bila dobra i time je osuđena na smrt. Neki ga vide kao Hermesa koji prati duše mrtvih u podzemlje, drugi kao manifestaciju ubojice unajmljenog da likvidira Camillu ili pak manifestaciju zlostavljača iz prošlosti koji prijeti kroz savjet: „čovjekov pristup određuje kakav će mu biti život“. Kauboj je i Bog i Vrag i vodič i ubojica.

Stvorenje koje obitava iza restorana Winkies s licem „koje se nadate da ga nećete vidjeti izvan snova“ također fascinira obožavatelje i pokretač je raznih teorija. On je vlasnik tajni plave kutije pa bi mogao predstavljati Lyncha, redatelja koji vlada svim svjetovima, lažnim i stvarnim. To čudovište može biti odraz Dianine prljave savjesti kao i prikaz ružne strane lijepe Camille koja je otjerala Diane u očaj. Prvi put čudovište ugledamo nakon što uznemiren muškarac priča o užasnoj noćnoj mori koju je sanjao. Taj muškarac bio je prisutan u restoranu kad je Diane naručila Camillino ubojstvo. Stravično stvorenje može se stoga protumačiti kao reanimirano truplo ili čuvar snova.

Mulholland Drive pruža brojne mogućnosti interpretacije stvarnosti i sna, no za one koje takvo obrtanje na zanima Lynch ima savjet kako jednostavno uživati u filmu: „Ako cijenite iskustvo uranjanja u neki drugi svijet, ako se možete suzdržati od inteligentnih prosudbi i samo plutati u tom drugačijem svijetu i dopustiti mu da komunicira s vama, doživjet ćete zanimljivo iskustvo.“ Lynch nas vodi na fascinantno zavojito putovanje mračnim umom. Radi se o putovanju nakon kojeg će se svaki filmofil osjećati bogatijim. Angelo Badalamenti, redateljev stalni suradnik, podložio ga je odličnom glazbom. Ljubavna priča, noir, psihološki triler, zanimljiva slagalica, satira na račun Hollywooda… Mulholland Drive je sve to i mnogo više. Odaberite što vam najbolje odgovara. „Film je fikcija, no ideje su stvarne.“

Facebook Comments

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena.